Tapüři na TMOU 19

Brno volá

Je pátek, deset dopoledne. Klasický den v práci. V tu chvíli napíše Kejml, jestli náhodou nemůžu bejt o půl druhý na Hlaváku. Dnes! Že onemocněl jeden Tapür, tak jestli nechci jít s nima TMOU Největší a nejznámější šifrovačka u nás, na kterou se musí týmy kvalifikovat.. My jako Vepřová kachna do Brna nejezdíme z principu. Tohle je tudíž neopakovatelná příležitost! Mám hodinu na to, dodělat nutnou práci, překopat všechny plány na víkend, vymyslet strategii a dopravu. Volím nakonec auto, balím potřebné věci, nabírám Daisy a vydávám se vstříc D1.

Máš IQ > 150??? Tak to Ti stačit nebude …

3..2..1..Hymna!

Odbila 17. hodina a asi bambilion týmů se mačká na malém náměstíčku mezi Petrovem a Zelňákem (mapa). V Brně je ale všechno jinak, a tak tady místo startovního signálu zní hymna! Ne ta Česká, ale hymna TMOU! No dobrý, tak konečně otevřít startovní obálku a začít si chrochtat. Velká plachta obsahující twitterové konverzace je udělaná hodně dobře a my kupodivu i přicházíme na nějaká dílčí řešení. Po půl hodině máme asi 5 šifer hotových, máme první tip a odcházíme k Petrovu. Tam se nám ale nedaří dohledávka. Vytahujeme znovu mapu, popocházíme. Jsme ale pořád vedle, na druhém konci parku. Achjo.

Takhle to vypadá na startu. V Brně. Pod Petrovem.

Kolečko

Nakonec se dopátráme ke správnému obelisku a sedáme na lavičku. Zatím dobrý, louskáme bez větších problémů. Říkáme si ale, že nám něco chybí. Dochází nám, že obsahem startovní megašifry je celkem 15 řešení. Kousek po kousku dostáváme další výsledky a zase cestujeme. Když vyzvedáváme poslední část, usedneme na chodník a vrháme se na všechno, co je k dispozici. Mezitím začíná chladnout a potřebujeme se přesunout do blízké hospody. Asi trochu jiná cenová, protože takhle fancy interiér jsem dlouho neviděl. 🙂 Přišli jsme asi 1/2 hodiny před zavíračkou, takže aspoň rychlej čaj, vyluštit jednu, dvě šifry, a zase ven. Cestou na tramvaj nás ale vlastně napadlo, jak z toho ven.

Můžete mi někdo vysvětlit, jak se pije ten čaj? 😀

Přáníčko

Netuše kam, vyrážíme půlnočním rozjezdem vstříc lineární části. V autobuse otevíráme obálku s přáníčkem, které nám dává možnost hlasovat o změně jednoho pravidla hry.

  • Prodloužení hry o hodinu, do sobotních 13:00.
  • Možnost vidět statistiky průchodu hrou.
  • Právo požádat jednou za hru o řešení. Po 5 hodinách od vyzvednutí šifry.
  • Hra zůstane nezměněna.

Chvíli debatujeme, ale říkáme si, že většina týmů bude chtít prodloužení, protože čekat 5 hodin se nikomu přeci nemůže vyplatit. Vystoupíme z autobusu a hlasujeme.

Lineárka

První krok lineárky dáváme na stojáka přesně tak, abychom stihli další spoj o půl hodiny později. A takhle narvanej autobus ten řidič v životě neviděl. Vyzvedáváme čtyřku a rychle pryč od vody, protože začíná vlezlá zima. Usedáme na chodníku a snažíme se z 30centimetrového proužku oboustranného papíru v barvách duhy něco vyčíst. Nic. Další nápady, další pokusy. Nic. Dostali jsme se asi do tří slepých uliček a v každé z nich proklínáme ORGy.

ORGové jsou v podstatě svině.

Postupně po pár minutách pospáváme a propadáme lehké trudnomyslnosti. Těsně před šestou ráno jsme rádi, že hlasování vyhrála totálka a okamžitě píšeme na SMS info, ať nás posune dál. Jsme zachráněni! Vydáváme se na další stanoviště. Osmisměrku dáváme, chápeme i princip a postupně i s pomocí bonbonů hrajeme mlýn. Už je světlo a pokračujeme dál. U znamení nám uniká část pointy čínského horoskopu, ale i tak se nám daří poměrně jednoduše rozklíčovat další směr pohybu. Luštění v mapě je trochu vágní, ale když vyrážíme do kopce po gradientu, ústíme přesně na místě další šifry.

Brute force

Procházíme kolem ostatních týmů a vidíme, jak má vypadat skládačka. No, to byla stejně jenom první část. Ta jednodušší. Pak pomalu chápeme, proč tam zůstávají poměrně dlouhou dobu. Ani nápověda nepomáhá. Zkoušíme vzít postup vzniku řešení a hrubou silou si namapovat, jak by to mohlo fungovat. Dostáváme 6 vzájemně propojených K4 grafů. Teď ještě, jak jen to na tu vyhlodanou krychli dostat. Naštěstí je to zobrazení až na rotaci shodné. Po chvíli přicházíme na způsob a opatrně kreslíme. Řešení pak vypadne během pár minut.

Polehávat, to by nám šlo. Úplně všem.

Adventní kalendář

Je 11:35 a přicházíme na další stanoviště, kde bylo upřesnítko: připravte si básničku. Protože jsme tapüři, máme jasný nápad.

Tapü, tapü, tapü. Tapü, tapü. Tapü!

Bratrstvo kočičí pracky.

Jenže před námi stojí jako porota Mikuláš, anděl a čert. Ti nám to úplně nežerou. 🙂 No naštěstí mají kotel jenom na trpaslíky, takže jsme z obliga. Dostáváme A3 s šikovnou dvoustupňovou šifrou. Po pár minutách jdeme ukázat řešení. Špatně. Měli jsme tam chyby. A hlavně to byla třístupňovka. V 11:55 máme finální řešení, které ukecáme. Za odměnu dostáváme adventní kalendář. Text na samolepce je kurzívou, očekáváme tedy nějaké stegano. Otevíráme políčko 24. Nic. Dobře, tak Mikuláš – 5. Nic. V následujících 10 sekundách otevíráme i všechna ostatní okýnka a cpeme do sebe ty čokoládky, jako bychom neznali bratra. 😀 Nic. Rozebírám kalendář na papír/plast. Nic. Tak si konečně přečteme ten text kurzívou a dojde nám, že se stačí podívat do mapy, v níž je označen vánoční stromeček.

Vydržel sotva 10 sekund, chudák.

Je konec!

Tam už ale zjišťujeme, že nemáme šanci dojít, a tak končíme tady, s vyluštěnou šifrou č. 8. Vracíme se zpátky do civilizace. Tým odjíždí zpátky do Prahy vlakem, já domů pro auto a pak dál na JIH.

Bylo to super! Fakt, že jo. Naprostá většina věcí byla datelná, a nebýt tý zavádějící úchylárny, mohli jsme pomýšlet i výše, než na 47. místo z 247 týmů. Díky všem za super víkend, respekt Obratlovci, že to s náma uťapala a snad napřesrok! 🙂

Nějaký připomínky?

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..