Palestra Kbelská 10

Otvírák sezóny

První březnová sobota znamená jediné. Na pořadu dne je tradiční otvírák jarní běžecké sezóny – Palestra Kbelská 10. Letos zvlášť okořeněná velepříjemným počasímMůžete mi někdo vysvětlit, jak v týhle kládě může někdo něco dělat? právě uplynuvšího týdne. Postupné oteplování v průběhu posledních dní neprobíhalo zdaleka tak rychle, jak by bylo potřeba, a tak ráno v den závodu byla slušná klendra. Aspoň, že bylo jasno.

Vymyslet tak, co na sebe, bylo najednou o dost jednodušší. V legínách bych žádnej závod neběžel – prostě běhám v kraťasech a kompreskách. Ale co nahoru? Jedno triko by byla šílenost, to bych umrznul už na startu. Takže Pro Combatový triko dospod. Takhle „navlečenej“ jsem dosud nikdy neběžel. O to větší byla sranda, jak byli navlečený ti ostatní.

Strategie

Večer před řeším strategii s Bětkou. Co běžet, jak běžet, na jakej mám reálně čas, atd. Shodli jsme se, že reálně bych mohl zvládnout zaběhnout čas kolem 41 minut, takže plán začít s vodiči na 40 a zkusit je uviset co nejdýl. A jak říká trenér:

Rozběhneme to a uvidíme!

Průběh

Do Kbel přijíždím tak akorát před 11, abych stihnul vyzvednout číslo. Hodina a půl do startu. Ještě, že nemusím zevlit někde venku. Hodím do sebe gelNa silnici používám výhradně Nutrend!, nazuju boty a jdu se (stále ještě v péřovce!) aspoň trochu rozběhat. 10 minut před startem odhodím bágl do auta, který mi ho převeze do cíle. Minutu potom zjišťuju, že jsem si nechal v batohu senzor od pásu 🤦‍♂️ a utíkám zpět k autu. To už ale stojí na křižovatce a jede pryč! Naštěstí jsem je ukecal, uff. TVL, nemít to změřený, brečel bych. 😂🙈

Na startu vybíhám spolu s těmi vodiči. Držím se tak akorát, říkám si, že to tempo je docela slušný. Prvních pár zatáček a vyběhneme z Kbel. Najednou první kilák za 3:57 – to jak jsou všichni v laufu (doslova), a já si říkám, že už jenom 9 do cíle. Po dvou kilácích se stále stejným tempem pomalu posouvám o jedno, druhé, … místo dopředu. Držím se ale v háku, protože fouká protiVždycky fouká proti!.

Na 4. kiláku byla ale přede mnou díra tak 20 metrů. Tak jsem si řekl „běž“ a vytočil tempo někam ke 3:03 (nechápu!), abych se dotáh. No jo, ale ti vepředu běží rychlejc 🤦‍♂️. Tepovka mezitím vystřelila do nebes, takže jsem se držel a doufal, že zase půjde hezky dolů, pod 174, kde mám anaerobní práhTo je ta tenká hranice mezi
„takhle můžu běžet klidně hodinu“ a
„za 10 minut umřu“!
.

Metou 5 km probíhám v čase 19:25 a běžím na vlně. Na startu druhý půlky do sebe láduju KarbanátekRozuměj: Carbo Snack – rychlej gel a snažím se prostě to nastolený tempo udržet. V tu chvíli si začínám uvědomovat, že ten čas je hodně rychlej, a začínám přehodnocovat strategii na to, nenechat se doběhnout vodičem. A možná i proto jsem si na 6. km absolutně nevšiml občerstvovačky 🤦‍♂️. A pak to přišlo. KOPEC! Z logiky věci přijít musel, ale jak se s tím popasovat? Okamžité tempo spadlo až ke 4:27, a poslední tři kilometry přišlo to smlouvání, že už je to jenom kousek.

Grande Finale

Poslední velká pláň a do posledního kilometru jsem vbíhal v čase 35:20. V tu chvíli už jsem měl pocitově jasno, šlo o to udržet/nasadit tempo na poslední metry. To mi usnadnil týpek za mnou, kterej mi funěl za zády, a já věděl, že ho za sebou chci udržet. Poslední seběh z krátkého kopečka, ostrá levá, podchodem do 100 metrů krátkého finiše. Dneska to ani nevadilo, na žádnej velkej sprint to stejně nebylo.

Hodinky zastavuju s časem 38:48 a říkám si, jestli to není chyba. Připadám si jako Ester o dva týdny dříve po dojezdu Super-G. Vůbec netuším, co se právě stalo a hlavně, jak se to stalo. Vodič na 40 mě nedohnal, tak si říkám, že je to skvělý, ale tohle přeci nemůže být pravda!

Pak přijde SMS s oficiálním časem 38:54, Bětka dohledává výsledky. Sotva do toho telefonu mluvím. Nemám slov. Reálný čas nakonec 38:47. To mimochodem znamená negativní split! 😊

Dikíčko

Kbelská 10. První závod sezóny. Osobák na desítku překonán o 27 sekund. Vesmíre, co tam máš dál?

Díky moc všem za skvělou podporu, moc si vás vážím! Stálo to za to, takhle rozparádit sezónu, v níž jsem #ZpatkyVeHre! A to mám letos naběháno jenom 500 km. No prostě:

MacGyver dokáže vyrobit z ho*na výbušninu, Jirka Babica pomazánku, a já osobák!

Nějaký připomínky?

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..